Change your cookie preferences
Kategórie
 
 
 
 
 
 

Detská izba pre dvoch. Dobrý alebo zlý nápad?

Spoločná, zdieľaná izba nebola v minulosti nič nezvyčajné. Početné rodiny boli samozrejmosťou. Dnes už je počet súrodencov v rodine nižší, a aj preto si mnohí rodičia kladú túto otázku. Je teda zdieľaná detská izba dobrý nápad?

Aké môžu byť výhody detskej izby pripravenej pre dvoch súrodencov? Tráviť svoj čas v jednej miestnosti so súrodencom prináša množstvo dobrých a úsmevných spomienok. Zdieľanie je často zdrojom nezabudnuteľných zážitkov. A čo je dôležité, posilňuje to a vytvára skutočné „bratské putá“.

Určite sa nevyhnete rôznym hádkam a konfliktom, avšak deti sa ich učia urovnávať medzi sebou, a to nezávisle od rodičov. Takýto spoločný detský priestor podporuje u detí samostatnosť a pripravuje ich na spoločenský život. Integrujú sa tak pojmy ako rešpekt a deľba. Dokonca aj samotný spánok má v spoločnom priestore priaznivé účinky na spánok detí. Tie sa totiž cítia upokojené prítomnosťou druhého dieťaťa po svojom boku. 

Existujú aj nevýhody takéhoto zdieľania. Prekážkou býva zväčša vekový rozdiel, rozdielnosť pohlavia alebo samotná osobnosť detí. Dostatok súkromia bude požadovať najmä súrodenec v tínedžerskom veku. Nekomfort môže nastať i vtedy, pokiaľ mladší súrodenec vyrušuje svojou hrou staršieho, študujúceho. Alebo naopak, keď mladšie potrebuje počas dňa spánok a oddych. V týchto prípadoch je aj väčšia angažovanosť a úsilie nutné zo strany rodičov.

Pri rozhodovaní je dôležité vnímať správne osobnosť dieťaťa a rozoznať jeho schopnosť mať spoločnú izbu s druhým súrodencom. Častokrát sú ale rodičia prinútení mať deti v jednej spoločnej detskej izbe. Dnes už však vieme izbu prispôsobiť pre deti aj niektorými interiérovými prvkami, ako napríklad odlišnou farebnosťou ich priestorov, poličkou, písacím stolíkom.. V neposlednom rade je dôležité nastaviť pravidlá takéhoto spoločného fungovanie. Pravidlá sú tak na mieste pri upratovaní, spánku, vzájomného rešpektu. 

Zrejme neexistuje presná odpoveď. To najdôležitejšie pri rozhodovaní je vedomosť o tom, ako poznáme svoje deti a ich potreby.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia