Change your cookie preferences
Kategórie
 
 
 
 
 
 

Balančný bicykel alebo trojkolka: Čo vybrať pre svoje dieťa?

Hneď ako sa deti naučia chodiť a zbadajú tieto kolesové dopravné prostriedky, chcú i oni zažiť nové dobrodružstvá. Trojkolky aj balančné bicykle na trhu dominujú v rovnakej miere. Aj preto rodičia často váhajú pri rozhodovaní sa, čo vybrať. Každá voľba preukázateľne pomáha deťom naučiť sa bicyklovať.

Zvážte si odpovede na tieto otázky a zamyslite sa nad tým, ktorá možnosť najlepšie vyhovuje Vašim špecifickým potrebám:

  1. Akú zručnosť chcete naučiť svoje dieťa ako prvú – pedálovanie alebo balansovanie?

  2. Kde bývate? V rovinatej oblasti alebo medzi kopcami? Majú oblasti, po ktorých chcete jazdiť hladký alebo hrboľatý povrch?

  3. V akom veku chcete začať učiť svoje dieťa bicyklovať?

  4. Chcete, aby Vaše dieťa zostalo blízko Vás alebo sa mohlo voľne pohybovať na bicykli?

 

A aké sú teda výhody balančných bicyklov a trojkoliek? Tu je niekoľko prvkov, ktoré Vám môžu byť pri rozhodovaní nápomocné:

a)  SAMOSTATNOSŤ VÁŠHO DIEŤAŤA

S balančným bicyklom dieťa rýchlo získa samostatnosť. Po niekoľkých pokusoch a omyloch už pre neho ovládanie jeho bicykla vo všeobecnosti nemá žiadne tajomstvá. A ľahko sa mu podarí dostať sa z prekážok, ktoré mu prídu do cesty. Čo znamená, že sa dokáže pohybovať aj ďalej od Vás. Trojkolka taktiež umožňuje deťom jazdiť samostatne a prevziať kontrolu nad svojou jazdou. Ovládanie motorických zručností posilňuje ich sebavedomie. Prekážky sa ale zvládajú ťažšie, a preto často potrebuje k ich prekonaniu pomoc rodiča.

Aj keď sa balančný bicykel stáva čoraz obľúbenejším,  netreba však zabudnúť na to, že trojkolka je už roky tým najlepším bicyklom, ktorý učí krpcov jazdiť.

 

b) BEZPEČNOSŤ

Zranenia a pády sú možné bez ohľadu na to, aký typ si vyberiete. Deti, najmä tie menšie, sa zrania ľahko a môžu spadnúť z čohokoľvek. Keďže však balančné bicykle majú nižšie ťažisko a chodidlá zostávajú stále na zemi, má to niekoľko výhod. Deti sa zvyčajne dokážu zachytiť pred pádom a ak nie, vzdialenosť od zeme je pomerne krátka. Trojkolky zase svojim rozložením kolies majú lepšiu stabilitu na rovných povrchoch. V neposlednom rade nezabúdajte najmä na kúpu prilby, ktorá ochráni hlavu Vášho dieťaťa v prípade pádu.

 

c) POLOHOVANIE TELA DIEŤAŤA

Na balančnom bicykli Vaše dieťa zaujme polohu bližšiu tej, s ktorou sa stretne na bicykli. Balančný bicykel ponúka dobrý prvý prístup tým, že učí dieťa presúvať váhu svojho tela na jednu alebo druhú stranu, aby našlo rovnováhu a posunulo sa vpred. To je dôvod, prečo sa pred prechodom na cyklistiku skôr odporúčajú balančné bicykle. Naučiť sa pedálovať je oveľa jednoduchšie ako naučiť sa udržiavať rovnováhu.

 

d)  POČÚVAJTE SVOJE DIEŤA

Je pravda, že balančné bicykle sú vhodnejšie na učenie rovnováhy a sú skvelým nástrojom na prípravu k prechodu na cyklistiku. Avšak tieto argumenty by nemali zakrývať skutočný záujem dieťaťa. Niektorí malí uprednostňujú trojkolky, zatiaľ čo balančné bicykle v nich vyvolávajú pocit neistoty. Buďte pozorní k túžbam svojho dieťaťa. Koniec koncov, chcete najskôr potešiť ich, však?

 

Stručne povedané:

Bude Vaše dieťa čoskoro dosť staré na to, aby sa naučilo jazdiť na bicykli, alebo prejaví silnú túžbu dozvedieť sa viac o dvojkolesových vozidlách? Dajte mu balančný bicykel. A naopak, ak je ešte malý a sníva o jazdení, vánku vo vlasoch a nohách na pedáloch, ak sa nechce učiť, ale hrať a zabávať sa, či získať prvú malú nezávislosť, uprednostnite trojkolku. Alebo zvoľte možnosť takého produktu, kde Vám výrobcovia ponúkajú vytvorenie balančného bicykla z trojkolky.

 

Tip pre Vás: Deti majú obzvlášť radi počas jazdy prepravovať malé veci v košíku.

 


Zobrazené produkty sú z kolekcií našich značiek BANWOOD, BOBBIN, TRY BIKE

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia